Çay Saati || 15 Günde 10 Kitap || 1-15 Ocak 2016


Veeee yeni bir 15 Günde 10 Kitap yazısıyla karşınızdaydım. İlk 15'i geride bıraktığımız bu son günde yarından itibaren ikinci dönemece giriyoruz.
Bu yazıyla birlikte hepinizin yeni yılını da kutlamış olayım.
Bundan sonraki yazılarımız 'Ne okudum? Ne okuyacağım?' tarzında olacak çünkü bir önceki 15 günlük diliminde raporunu çıkarmamız gerekiyor.
Geçen seferki etkinliğe katılanlar içinde liste yapma vakti geldi demektir. Dökülün bakalım! Ehe :D

Geçen sefer Ezgi çok akıllıca bir şey yaptı ve Goodreadste kendi 15 günlük kitaplarına liste oluşturdu. Tabii ben de dayanmadım ve yaptım.Tüm listeme buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bundan sonra sürekli listeyi güncelleyeceğim. Böylece önceden, bu etkinlik sayesinde okuduklarımın tam listesine ulaşabilirsiniz.
Bir önceki etkinlik yazısını okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Evet önce geçen seferki 15 günden neler okudum bir bakalım.

Okuduklarım:
Kül- Novella Dinamik Yayınları (463 syf.)
Fosforlu Cevriye-İthaki Yayınları (272 syf.)
Yolun Sonundaki Okyanus-İthaki Yayınları (181 syf.)
Bir Başka Mavi-Yabancı Yayınları (381 syf.)
Eşekarısı Fabrikası-Koridor Yayınları (254 syf.)
Başlat-Dex Yayınları (507 syf.)
Yatak-Domingo Yayınları (287 syf.)

Okuduğum toplam sayfa sayısı: 2345
En çok okuduğum yayınevi: İthaki Yayınları

7 Kitap okumuşum. 15 gün için ben kendimden daha azını bekliyordum açıkçası. O yüzden gayet mutluyum. Yukarıdaki kitapların (bazılarının) yorumları da blogumda bulabilirsiniz.
Şimdi gelelim yeni listeye. Geçen sefer okuyamadığım 3 kitabı ekledim öncelikle, elbette. Sonrasıysa yeni kitaplar.

Okuyacaklarım:
1-Örümcek Ağındaki Kız-Pegasus Yayınları (518 syf.)
Geçen listeden kalan.
2-Ay ve Güneş-İthaki Yayınları (544 syf.)
Geçen listeden kalan.
3-Biz-İthaki Yayınları (250 syf.)
Geçen listeden kalan.
4-Şans Bizi Bulunca-Müptela Yayınları (435 syf.)
Ne zamandır merak ediyorum, fuar gelmeden okumam lazım.
5-Sudan Gelen-İthaki Yayınları (321 syf.)
Sevgilimin Babası Bana Bir Otobüs Fırlattı isimli romanım için okumam gereken bir kitap. 
6-Bir Bebek Daha-Müptela Yayınları (488 syf.)
Okur-Yazar blogunun sahibi Elifimlen yaptığımız bir etkinlik kapsamında okuyacağız.
7-Ölümcül Yumurtalar- İş Bankası Yayınları (128 syf.)
Ne zamandır Rus Edebiyatı'ndan bir şeyler okumak istesem de erteliyorum. Fırsat bu fırsat.
8-Kıyamete Bir Milyar Yıl-İthaki Yayınları (150 syf.)
İthaki'nin bilimkurgu klasiklerine başlamak için uzun zamandır bekliyorum. 
9-5.Dalga-Pegasus Yayınları (462 syf.)
Hazır filmi de geliyorken, okumamak olmaz değil mi?
10- Sonsuz Deniz- Pegasus Yayınları (355 syf.)
5. Dalganın ikinci kitabı. Birincisi bittiğinde ikinciye saldırmak isteyeceğimden eminim.

Toplam Sayfa Sayısı: 3651
En Çok Okunacak Yayınevi: İthaki Yayınları

15 Ocak'ta yeni 15 Günde 10 Kitap yazısında görüşmek üzere.  Dilerseniz siz de listenizi yapabilir, etkinliğe dahil olabilirsiniz. Yapmanız gereken önümüzdeki 15 gün için 10 kitap seçmek.

Keyifli okumalar!


Yatak-David Whitehouse || Kitap Yorumu


Bu kitapla ilgili düşüncelerimi şekillendirmekte zorlanıyorum. Hani nasıldı diye sorduğunuzda direk cevap veremeyeceğim bir kitap. Sadece farklıydı derim. İyi veya kötü değil farklı.
Okumamın üzerinden kaç gün geçti ama hala aklıma Mal isimli karakter gelip duruyor. Acaba gerçekten bana hissettirdiği gibi bu kadar ileri görüşlü olduğu için mi yataktan kalkmamaya karar verdi? Zannetmiyorum ama yine de böyle düşünmek hoşuma gidiyor.
Kitap fuar listemde ekliydi ve fuar zamanı Min Li Li ile tanışınca, dedik ki , beraber okuyalım. O da merak ediyordu ve nitekim aldık, birlikte okuduk. Tabii okuma hızıyla beni kıskandıran Kübra, kitabı çarçabuk bitiriverdi. Oysa ki ben daha başlayamamıştım. Kitap hakkındaki yorumunu isteyince de , 'Anlamadım.' dedi. Kitabın o kadar da anlaşılmaz olmasını beklemiyordum ve bu beni iyice meraklandırdı. Ben de bu konuşmanın üzerine daha bir iştahla başladım. Bitirdiğimdeyse, büyük bir anlamsızlık boşluğu vardı. O son cümle olmasa, belki de hiç anlam veremeyeceğim bir kitaptı. Ama işte son cümle, hala aklımda dolanıp duruyor.
Bu tip 'farklı' kategorisine koyduğumuz hikayeleri sevmemin nedeni, dünyada gerçekten karşılaşamayacağım bir karakter olması. İşte 'Mal' öyle bir karakter 600 küsur kiloda bir insanla karşılaşacağımı sanmıyorum ve bu roman benim için güzel bir deneyim oldu.
Arka kapak yazısında yazanları okuduğumda şöyle düşündüm. "20 yıl yatmış. Oh ne rahat ya! Keşke ben de yatsam!"
O an aklıma bu insanın 'kilo alabileceği' veya sağlık sorunları olabileceği hiç gelmemişti. Kitabı açıp ilk karşılaştığım, terli, yarım tondan fazla, her hareketinde bir sağlık sorunu  ortaya çıkan karakterle birlikte bu hayalimden vazgeçtim elbette. Ve o an dank etti. "Haaa, demek ki 20 yıl yatarsam böyle olacağım."
Mal, dünya görüşü her zaman diğerlerinden farklı olan biri, küçüklüğünden beri. Bu tavrı ile de daha çocukluk zamanlarından beri kızların ilgisini çekiyor. Biz de bütün bu olayları küçük erkek kardeşin ağzından dinliyorum. Öncelikle çeviri de büyük sıkıntılar olduğunu belirteyim. Bir yer de 'kız kardeş' ifadesi geçerken başka bir yerde 'erkek kardeş' olduğunu öğrendim. Kısa bir anlığına Mal'in kardeşinin Mal'in sevgilisine duyduğu ilgiden dolayı lezbiyen olduğunu düşündüm. Ama meğersem bir erkek kardeşten bahsediyormuşuz.
Yazar, her ne hikmetse bu aralar sıkça denk geliyorum, erkek kardeş için bir isim uygun görmemiş. Zira roman boyunca adını bilmediğimiz bir karakter tarafından dinledik öyküyü. Kitabın sonunda küçük erkek kardeşin aslında Mal olduğunu öğreneceğiz falan diye çok korktum hatta. Hani Mal yatmayı seçmişti ama yatmasaydım acaba nasıl olurdu kısmını küçük kardeş ifadesiyle anlatmıştı. Hal böyle olunca insan bir anlığına bu ihtimali de düşünüyor. Neyse ki öyle olmadı ve gerçekten bir erkek kardeş var.

Mal Ede olağanüstü bir çocuk. Yerinde duramayan, kuralları umursamayan, merakı asla tükenmek bilmeyen özel bir ruh o. Hayatı yudumlamak değil, kana kana içmek istiyor. Büyüdüğünde inanılmaz biri olacağı her halinden belli. Oluyor da aslında; sadece herkesin tahmin ettiği şekilde değil: Mal yirmi beşinci yaş gününde yatağa giriyor ve bir daha hiç çıkmıyor. Takip eden yirmi yıllık destansı hareketsizlik Mal'i dünyanın en şişman insanına dönüştürürken, bu metamorfoza günbegün tanık olan annesi, babası, küçük erkek kardeşi ve kız arkadaşı bambaşka insanlara dönüşüyorlar. Anlatıcılığını Mal'in kardeşinin üstlendiği Yatak, sıra dışı bir adamın daha da sıra dışı dönüşüm hikayesi üstünden, sevmenin, kaybetmenin ve ailenin insan hayatındaki etkilerini sorguluyor.Barındırdığı kara mizah ve sersemleten öyküsüyle Yatak, İngiltere'nin son yıllarda çıkardığı en etkileyici kalemlerden David Whitehouse'un ilk romanı.

Mal, bir sevgilisi, düzenli bir işi ve düzenli bir hayatı olmasına rağmen, 25 yaşının doğum gününden itibaren yataktan kalmayı reddiyor. Annesine, en uyuz olduğum kısım, kalkmamasına itiraz etmiyor ve Mal'e seve seve bakıyor. Yani bir nevi teşvik ediyor. Bizim meşhur erkek kardeşe de gün doğmuş oluyor. Çünkü küçüklüğünden beri Lou'yu seviyor aslında.
Konu bir geçmişten bir gelecekten anlatılıyor ve özellikle anneye gıcık olduğumu belirtmeliyim. Yani kim çocuğunun kötülüğünü ister ki? Ama işte onun yüzünden 45 yaşında 600 küsur bir çocuğu oluyor.
Her ne kadar tüm kitap boyunca Mal'a uyuz olsam da son cümlesiyle beni derinden etkiledi. Yani tüm bunları yapmasının sebebinin aslında bambaşka bir sebebinin olması çok çok çok ilginçti. Diyorum ya kaç gün geçti ve ben hala bunu düşünüyorum.
"Nasıl yani?" diyorum. "Gerçekten bu yüzden mi yataktan kalkmayı reddetti?"
Size bu kitabı mutlaka okuyun diyemem çünkü herkesin okumayı seveceği türden bir kitap değil. İyi değil. Kötü değil. Farklı. Farklı işte. Hayatınız boyunca denk gelemeyeceğiniz bir karakter olduğunun garantisini verebilirim ama.
Herkes uyumak, biraz daha dinlenmek ister, değil mi? Bu kitabı okuduktan sonra tembelliğinizden vazgeçeceğinize eminim. İşler hiçbir zaman sandığımız gibi değildir. Sanırım bu cümle, bu kitabın özeti.
Eğer okumaya karar verirseniz ya da çoktan okuduysanız sizlerinde yorumunu bekliyorum. Bu kitap hakkında siz neler düşünüyorsunuz?



Kış Okuma Şenliği Listem


Pinuccia'nın Kitapları Kış Okuma Şenliği 2015-2016 için listemi hazırladım. Biliyorum her seferinde liste hazırlayıp, beceremiyorum. Yine de elimde değil işte. Liste hazırlamaya dayanamıyorum.
Bu sefer farklı bir taktik geliştirip, 15 Günde 10 Kitap etkinliğim ile birleştirdim. Belki böylelikle gerçekten okuyabilirim. 
Pınar Abla, farklı bir şey yapıp listeyi direk yayınlamamış bir video hazırlamış. Videoya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Ben de aşırı üşengeç  biri olarak tek tek listeyi yazmayacağım. Sadece sırasıyla hangi kitapları seçtiğimi yazacağım. Detaylarını videodan öğrenebilirsiniz. Pınar Abla çok güzel anlatmış valla.
İşte bu Kış Etkinliği için listem. Gerçi katıldım diye belirtmeyeceğim. Önce yapıp yapamadığıma bakmam lazım. Her neyse.

1-Bir Başka Mavi-Yabancı Yayınları
2-Julia'nın Şarkısı-Yabancı Yayınları
3-2006'da ödül almış bir kitap?
4-Rüzgarın Adı-İthaki Yayınları
5-Kuşlar Öterken-Yabancı Yayınları
6-Fahrenheit 451-İthaki Yayınları
7-Örümcek Ağındaki Kız- Pegasus Yayınları
8-Mülksüzler-Metis Kitap
9-Adalet-İthaki Yayınları
10-Bir Bebek Daha-Müptela Yayınları
11-Dune-İthaki Yayınları
12-250 yıl önce çıkmış bir kitap?
13-Fosforlu Cevriye-İthaki Yayınları
14-Türk Kadın Yazardan Öykü kitabı?
15-Efsunlu Adamlar-Müptela Yayınları
16-Elenor&Park-Pegasus Yayınları
17-Romantik Savaş-Postiga Yayınları
18-Senli-Müptela Yayınları
Kıyamete Bir Milyar Yıl-İthaki Yayınları
Ölümcül Yumurtalar- İş Bankası Yayınları
Dörtlerin İmzası-İthaki Yayınları
19- Doctor Who 11 Doctor 11 Öykü-İthaki Yayınları
Doctor Who Trenzalore Öyküleri-İthaki Yayınları
Doctor Who Silüet-İthaki Yayınları
20-Sudan Gelen- Emrah Güler
Şans Bizi Bulunca-Merve Yıldız
Eşekarısı Fabrikası-Iain Banks
Dokuz Gün-Gilly Macmillan
21-Biz-İthaki Yayınları
Her Gün- Pegasus Yayınları
Ay Ve Güneş- İthaki Yayınları
Başlat Ready Player One-DEX
Başka Topraklarda Rüzgar Sert Eser-Martı Yayınları
22- Kızıl Yükseliş-Pegasus Yayınları
Altın Oğul-Pegasus Yayınları
5.Dalga-Pegasus Yayınları
Sonsuz Deniz-Pegasus Yayınları

Kalın olan seçenekler için henüz uygun kitap bulamadım. Tavsiyeleriniz olursa, yazmaktan çekinmeyin.

Yolun Sonundaki Okyanus-Neil Geiman || Kitap Yorumu

Neil Geiman gibi bir yazarın, ne eleştirmek ne de yorumlamak bana düşmez. Ama anlatma konusunda başarılı olabileceğime inandığımdan yazıyorum bu satırları. Aslına bakarsanız bu sabaha kadar, Yolun Sonundaki Okyanus'un yorumunu yazmamayı düşünüyordum. Sonra dedim ki; bu bir yorum olmayacak. Bir tanıtım olacak.
Çünkü Neil Geiman gibi bir yazarı eleştirmeden önce anlamak gerektiğine inanıyorum. Ben eleştirecek yetkinliği de sahip değilim zira. O yüzden bunu bir tanıtma ve tanışma kitabı olarak düşünün.
Eğer hala Neil Geiman'la, yazdıklarıyla tanışmadıysanız -bu pek mümkün mü bilmiyorum, sanki okumayan bir tek ben kalmışım gibi hissediyorum çünkü- işte bu bir fırsat. Ben anlatayım. Siz okuyun. Sonra gidip kitaplarını sıra sıra almaya başlayın.
Öncelikle Neil Geiman'a Amerikan Tanrıları ile başlamadığıma çok mutlu oldum. Kalın olmasından ziyade, yazarın tarzını biraz öğrenmek gerekiyor, anlamak için. Yolun Sonundaki Okyanus, başlangıç için doğru bir kitap mı bilmiyorum ama bana doğru bir kitap gibi geldi çünkü şimdi gidip diğer kitaplarını da okuyacağım.  O yüzden belik sizde bir başlangıç kitabı arıyorsanız, bunu tercih edebilirsiniz.
Bir kelebeğin kanatları kadar narin ve hüzünlü.Karanlıktaki bir bıçak kadar tehditkâr ve korku verici.
Neil Gaiman, sarsıcı eseri Yolun Sonundaki Okyanus'ta, insanı insan yapan tüm duyguları ortaya çıkarmakla kalmayıp, okurlarını onları çevreleyen karanlıklardan korunmaları için geçmişin sığınağına davet ediyor.
Hikâye, kahramanımızın çocukluğuna dönmesi ve evinin yanındaki gölün aslında bir okyanus olduğunu iddia eden Lettie Hempstock'a dair anılarının canlanmasıyla başlıyor. Bu andan sonra; küçük bir çocuğun fazlasıyla ürkütücü, garip ve tehlikelerle dolu geçmişine doğru bir kapı açılıyor.
Artık, yolun sonunda neyle karşılaşacağını kahramanımız da bilmiyor… 
Roman, aslında net olarak bitmiyor. Cevaplanması gereken çok soru bırakıyor ama sanki bu kitabın amacı biraz da bu. Bazı olayların okura bırakılması istenilmiş.
Kitabın başında eskiden yaşadığı bölgeye birinin ölümünden dolayı tekrar gelen, bu sırada mahalleyi gezmeye başlayan ve gezdikçe geçmişi hatırlayan en sonunda da kendini Lettie Hempstockların evinin önünde bulan bir adamı anlatır. Adamın unuttuğu her şey eve girdikçe hatırlıyor. Hatırladıkça da anlatıyor.
Eskiden kitap okumayı çok seven, ürkek, gece yatarken kapıyı hafif aralık bırakan bir çocuğun, Lettie Hempstock ve onun ailesiyle tanışmasıyla başlıyor hatırlaması. İşin tuhafıysa kitap bitene kadar, çocuğun isminin kitapta yazmadığını anlamadım. Fark etmedim yani. Çok da gerekli değilmiş gibi. Sanki o çocuk, her yetişkinin içindeki çocukmuş hissi uyandırıyordu. Hani aslında göstermezsiniz ama oralarda bir yerdedir işte.
Kitapta 'içindeki çocuk' ifadesiyle ilgili bir çok alt metin gizli. Söylenilen her söz sanki "Ben büyüdüm artık." diyenlere inatla yazılmış.
Lettie ve onun tuhaf ailesi yolun sonunda yaşamaktadır. Evlerinin hemen arkasındaysa, bir göl bulunur. Aslında bir göl gibi gözükse de Lettie buraya okyanus der. Lettie'nin ailesi fazla kalabalık değildir. Üç kişiler; Lettie, Lettie'nin annesi Ginnie ve anneanne Mrs. Hempstock.
Bizim oğlan bu aileyle tanıştıktan sonra olaylar başlar.
Lettie, koruma içgüdüsünden dolayı, yanlış bir tavır sergiler ve bir 'asalak' oğlana yerleşir. Asalak tabiri Lettie'nin anneannesinin kullandığı bir tabir ama bana sorarsanız gayette bir canavar. Ürkütücü bir fantastik yaratık.  Bu yaratık yüzünden, bir ton rahatsız edici olaylar yaşanır. Bunların üzerine Lettie ve bizim oğlanın bu yaratıktan kurtulmaya çalışma olayları başlar.
Sonu fazla hızlı, bol aksiyonlu olsa da, arada göze çarpan mesajlara dikkat etmek lazım.  Ortada fantastik bir dünya var ama dokundurmalar, verilen mesajlar bize hitap ediyor.
Küçük çocukların ağzından yazılmış büyüklere hitap eden bir hikaye bu. dolu dolu mesajlarıyla, çok şey öğretecek bir roman. Daha fazla olabilir miydi? Evet. Ama bence bu kadar dolu bir evren de böyle kısa bir metin yazabilmek, ayrı bir başarıdır.

15 Günde 10 Kitap isimli etkinlik için okuduğum kitaplardan biriydi. Hepsine yorum yazmayı planlamıyorum. Zaman bulabileceğimden emin değilim. Ama etkinlik listeme ve detaylarına BURADAN ulaşabilirsiniz.

GKK Blog Turu || Kül-Shani Petroff&Darci Manley || Kitap Yorumu


Bu kitap, yeni dönem distopyaları arasına cuk diye oturuyor arkadaş. Aslında bu tür yeni distopyalara hepimiz alıştık artık. Son üç yıldır, hatta belki bir kaç yıl daha öncedir, genel olarak bu tarz tercih ediliyor. Açıkçası ben seviyorum. Sınıflara ayrılmış bozuk bir sistem, en alt tabakadaki baş karakter, akıl almayacak bir olayla tetiklenen başkaldırış öyküsü...
Evet, hepsinin bu kurgusal yönde ilerlediğini görebilirsiniz. Kül'de bunlardan biri. Ve az önce dediğim gibi. Ben seviyorum. O yüzden bir kaç saat içerisinde, hemencik bitmesi normal.
Buradaki farklılık renkler. Açlık Oyunları'nda Mıntıkalar, Uyumsuz'da meslekler, Kızıl Kraliçe'de kan rengi, Efsane'de zeka ve daha nice aklıma gelmeyen çeşitte sınıflandırma çeşidi var. İşte Kül'de de insanları sınıflandırmak için renkler kullanılmış.
Yukarıdan aşağıya doğru; mor, kırmızı, yeşil, sarı, kahverengi, barut rengi ve kül rengi. Kül rengi ve renksizler tabiri aynı kişiler için kullanılabiliyor.

Kader önceden belirlendi. Yönetim tarafından sıkıca kontrol ediliyor. Değiştirilemez.
Madden Sumner bir Mor olarak doğdu. Sistemin en yüksek halkası. Kaderi Yediler Bakanı olmak. Dax halkanın alt tabanı olan Kül, bir Renksiz. Kaderinde gerçekleştirmesi gereken hiçbir şey yok. Buna rağmen hayatından vazgeçmiş değil. Statüsünün onu tanımlamasına izin vermeyecek. Dax ve Madden'ın yolları, özgürlüklerini kazanmak için verecekleri mücadelede hiç beklemedikleri bir şekilde birleşecek. Peki, kaderleri için savaşmaya gerçekten hazırlar mı?

Burada en çok hoşuma giden olay kader meselesiydi. Şöyle ki kitabın anlatıldığı dönemden yıllaar yıllar önce bir profesör, bebeklerden ilk doğdukları anda kan örneği alınarak kaderlerinin belirlenebildiğini keşfediyor. Daha sonra bu yöntemler insanlar sınıflandırılıyorlar.  Yani siz doğduğunuz anda ne olacağınız belli. Eğer şanslıysanız, kaderinizi gerçekleştirmeniz gereken tam tarih ve saati de bulabiliyorlar ama bu her zaman olmuyor.


Bu distopyada kadere uymak, daha doğrusu bebekliğinizde yazılmış kaderinize uymak hayati önem taşıyor. Gerçek anlamda hayati. Çünkü uymaz ve karşı gelirseniz, öldürülüyorsunuz. Bu kader, ufacık bir iş olsa bile. Mesela sizden alınan örnekte, şu şu tarih ve saatte kapıyı kapatmanız gerektiği çıktı. Siz o saat ve tarihte o kapıyı (hangi kapı olduğu o an belli olur.) kapatmazsanız, kaderinize karşı gelmiş sayılırsınız. Bu durumda başka olayları tetikleyebilirsiniz. Tetiklemeseniz bile öldürüleceğiniz kesin. Yani kaderlen oynamaya kalkmayın diyor yazar burada. Ehe.
Bir diğer hoşuma giden kısım, iki güçlü kadın karakter ağzından anlatışıydı. Biz tek bakış açısına veya bir kız bir erkeğe o kadar alışkınız ki ilk başta bunu yabancıladım. Sonra dedim ki: Çok iyi olmuş, çok güzel fikir. Afferim.
Bu iki karakterden birisi Madden Sumner. Bir Mor. Ve kaderinde Yediler Bakanı olmak var.
Diğer Dax. Bir renksiz. Kaderi yok.
İlk baştan beri aklımı çelen bir olay vardı. Eğer kaderi yoksa, kendi kaderini kendi yazabilir. İşte bu noktada sistemin açığı patlak veriyor. Aslında en alt kademe olarak gördüğünüz, ezdiğiniz, yok saydığınız kişiler nasıl da hayatta önemli roller alıyor onu görüyoruz. Hoş kitabın ortaların bu kader belirlemesiyle ilgili çok bomba bir şey öğreniyoruz ama bunu burada söylemeyeceğim elbette.
Ha bir de bu sistemde aile fertleri birbirinden bağımsız. Yani, anne ve babanız hangi renk ve statüde olursa olsun, sizin kaderiniz ayrı. Mesela Dax'in iki ağabeyi Mor ve kaderleri belli. Ancak Dax bir renksiz. Bu durumun kötü veya iyi de diyebiliriz. Çocuğun rengine göre aile bir yerleşke değişimi yaşıyor.
Mesela anne ve baba kırmızı. Ama çocuk mor. Hooop mor bölgesine geçiyorsunuz. Yani doğurduğunuz çocuk size fayda sağlıyor. Ama tam tersi de olabilir. Eğer çocuğunuz kırmızıdan alt bir renkse, alt tabakalarda yaşamak zorundasınız.
Devlet bununla ilgili şöyle bir yasa çıkartmış. Kül ve renksiz doğan çocuklara bakma zorunluluğu yok ailenin. Yani isterse devlete verebilir. O zaman statüsü aynı kalır. Ama ben bu çocuğa bakacağım derse o zaman hem statüsü düşüyor hem de vergi ödemek zorunda kalıyor. Yani işler baya karışık.
Sistem çok başarılı oturtulmuş. Yazar açısından bir açık yoktu. Renk körü tabirini çok güzel betimlemişler ona da ayrıca bayıldım. Kader, çok derin bir konu. O yüzden bir kurgu romana enjekte edilmesinin zor olacağını düşünmüştüm. Çünkü, hani bilirsiniz işte. Kelebek etkisi.
Ama bu konuya da açıklık getirilmiş. Demişlerki her bir rengin kader üzerinde önemli bir rolü vardır. Tabii genel olarak insanların inandığı bir şey değil bu. Sadece Mor tabakanın yönetimi ve düzeni ellerinde tutmak için kaderi uygulama zorunluluğunu gösteriyor.
Ve aslında bütün kitaptan çıkarttığımız genel bir ders olarak, kaderi sınırlandıramayız. Belirleyemeyiz. Kader kendi çizgisini çeker ve bütün olaylar kendini ona göre belirler. Bu yüzden, kimin ne olacağına daha doğduğu an karar verilmesi insanın özgürlüğünü kısıtlar.
Yani şöyle düşünün. Siz bir çocuğa doğduğundan beri, "Sen bu tarlaya bakmaktan sorumlusun. Senin kaderin bu." derseniz. Küçüklüğünden beri öğrendiği ve bildiği tek şey o olduğundan, o çocuk onu kabullenecektir. Siz de sanacaksınız ki kader doğru işliyor. Aslında bu konuda o çocuğu kısıtlamasaydınız, belki de bambaşka bir şekilde yetişecek, farklı şeyler keşfederek büyüyecek ve ufku açık bir yetişkin olacaktı.

Kafaları fazla karıştırmadım diye umuyorum ama bunun birebir bir kitap yorumu olmasındansa, açıklayıcı bir yazı gibi, olmasını istedim. Çünkü kitabı okursanız, olaylar sizi zaten içine çekecek ve hemen hemen bir oturuşta bitireceksiniz. Bu yüzden kader ve renk belirlenmesini anlatmak bana daha doğru gibi geldi. Kısacası ben olayların çıkış noktasını ve temelini anlattım, sizde devamını kitaptan okuyabilirsiniz.
Bana kalırsa, Uyumsuz'dan, Efsane'den çok daha başarılıydı. Umarım devamı en kısa sürede çıkar.

Puanım:

Çay Saati || 15 Günde 10 Kitap || 15-31 Aralık 2015




Yaklaşık bir aydır blog yazısı yazma üşengeçliğime bu yazı ile son veriyorum. Bu listeyi aslında kendim için hazırlıyorum ama okuma listesi yapmak isteyenlere de bir fikir olur diye düşündüğümden yazmaya karar verdim.
Şimdi şöyle yapacağım. Her 15 günde bir liste oluşturacağım.  Bu liste 10 kitaptan oluşacak. O on beş gün içinde on kitabı bitirip her seferinde yeni listeyi buraya aktaracağım.
Tabii her zaman on kitap okuyabilir miyim bilmiyorum. O yüzden eğer arta kalan olursa bir sonraki listeye ekleyeceğim.
Her güncellemede kitaplardan kısacık da olsa bahsederek, sizleri de bilgilendirmiş olacağım.
Önceliğim; en çok okumak istediğim kitaplar.
Bu listeyi de ona göre yapacağım elbette. Evet, başlıyorum.

1-Kül- Novella Dinamik Yayınları (463 syf.)
Bu kitap tur kitabımız olduğu için ilk okunacak olan bu.

2-Yatak-Domingo Yayınları (287 syf.)
Fuardan aldığım günden beri merak ediyorum. Min Li Li ile beraber okumaya karar verdik.

3-Fosforlu Cevriye-İthaki Yayınları (272 syf.)
Bunu da fuardan aldım. Okumaya başladım ama araya başka kitaplar girdi. O yüzden baştan başlayacağım.

4-Örümcek Ağındaki Kız-Pegasus Yayınları (518 syf.)
Serinin tüm kitaplarına hayran biri olarak, ilk okuyacaklarım arasına bunu koymam normal.

5-Ay ve Güneş-İthaki Yayınları (544 syf.)
Kraliyet ailesi varsa, ben de varım.

6-Yolun Sonundaki Okyanus-İthaki Yayınları (181 syf.)
Neil Geiman'a başlamak için güzel bir fırsat.

7-Biz-İthaki Yayınları (250 syf.)
Ben diye bir şey yok. Biz var. İşte aradığım distopya.

8-Bir Başka Mavi-Yabancı Yayınları (381 syf.)
Amy Harmon'un Tersyüz'ünü okuyanlar bunu mutlaka okumak ister.

9-Eşekarısı Fabrikası-Koridor Yayınları (254 syf.)
Tarzının sert ve hazmedilmesi zor olduğunu duydum. Okumaktan korkuyorum.

10-Başlat-Dex Yayınları (507 syf.)
Kitap çıkalı yıllar olmuş olabilir ama benim okuma hevesim çok.


Toplam sayfa sayısı: 3657 syf.
En çok okunan yayınevi: İthaki Yayınları


31 Aralık'da listeyi güncellemek üzere buralarda olacağım. Siz de kendiniz için böyle bir liste yapabilirsiniz. Yoruma listenizi yazabilir veya blog yazınızın linkini aşağıya ekleyebilirsiniz.