Efsane-Marie Lu Kitap Yorumu

by 5/11/2014 0 yorum


Gerçek, Efsane’ye dönüşecekLos Angeles, Kaliforniya Cumhuriyeti, 2130Nüfus: 20,174,282Bir zamanlar Amerika Birleşik Devletleri’nin batı kıyısı olarak bilinen yerde şimdi Cumhuriyet adında, komşularıyla sürekli savaşan bir ülke vardır. Cumhuriyet’in seçkin sınıfından gelen on beş yaşındaki üstün yetenekli June, askerî bir dehaya sahiptir. İtaatkâr, hırslı ve kendini ülkesine adamış bu genç kız onun uğruna her şeyi yapmaya hazırdır. Fakir bir aileden gelen on beş yaşındaki Day ise ülkenin en çok aranan suçlusu ve bir devlet düşmanıdır. Kendisi gibi asker olan ağabeyi Metias öldürülünce June, Day’in peşine düşer. İnandıkları şeyler uğruna savaşan bu iki gencin kesiflen yolları, onları Cumhuriyet’in karanlık sırlarına götürecektir.


Yaklaşık  2 aydır çıkması beklenilen kitap nihayet geldi!
Pegasus Yayınları tarafından basıma hazırlanan Efsane gerçekten bir efsaneye dönüştü.  Hatta olaylar öyle büyüdü ki fanlar çoktan trailer çıkartmaya başladı. Tabi ki filmi geliyor. Bu distopya Açlık Oyunları hayranlarına ilaç  gibi gelecek. Bir serinin ilk kitabı olması ise büyük mutluluk çünkü devamında da bizi bekleyen 2 kitap daha var.


Pegasus Yayınları'nın aslında bizi neden bu kadar beklettiğini kitabı alınca anlamış oldum! Normalde ciltli olmayan Legend/efsane  Türk okuyucularının istediği üzerine ciltli basıldı. Ve kitap iki arakterin ağzından ayrı ayrı anlatılıyor. Ve her karakter geçişinde altta gördüğünüz şekilde isimler yazılmış. Ayrıca  June ve Day için farklı renkte baskı yapılmış Gerçekten çok yaratıcı!Kabul etmek gerekir ki kitabın sadece kurgusu ve yazısı değil görselliği de çok önemli .. Bu haliyle çok alınası duruyor.

Pegasus Yayınları-Efsane
Bu kadar heyecanla beklediğim kitap çıktığında internetten almayı düşünüyordum.(Evet daha ucuz!)  Ancak erkek arkadaşım bana çok büyük bir sürpriz yaparak hediye olarak aldı. Nasıl bir mutluluk anlatamam. ..

Sevgili'den Hediye 



Hikaye ise; Amerika'nın Batı kıyısında kurulan yeni bir cumhuriyet kavramında, komşularıyla sürekli savaşan bir ülke vardır. Cumhuriyet 10 yaşında çocukları bir sınava tabii tutarak seviyelerine göre sınıflandırır. Üstün zekalı kızımız 15 yaşındaki  June askeri yeteneklerle donatılmıştır ve kendi alanının en iyisidir. Cumhuriyetin sınavından geçemeyen fakir bir ailenin çocuğu 15 yaşındaki Day ise bazı nedenlerden ötürü Cumhuriyetin en çok aranan suçlusudur. Ancak Cumhuriyetin Day hakkında bildiği tek şey çok hızlı olduğudur. June'nun ağabeyi Metias bir talihsizlik sonucu öldürülünce June ilk görevini almış olur ve intikam oyunu başlar. İnandıkları şeyler uğruna savaşan bu iki gencin kesişen yolları onları Cumhuriyet'in karanlık sırlarına götürecektir.

Bahsettiğim Trailerlar'dan birisi:


Bir oyun gibi duran bu hikaye de intikamla tetiklenen kovalamaca,kitaba verdiğiniz her kuruşuna değiyor.  İnsanlara inandıkları gücü sorgulatacak,sanki aksiyonun içindeymişçesine sizi yutacak bir masala hazır olun.!


Bu kitap hangi müzikle okunur?


 Kim Ne Demiş?

-"Efsane,söylendiği kadar iyi olmakla kalmıyor,bunu kesinlikle hak ediyor"
The Newyork Times

-"Mükemmel bir üslup ve harika bir kurgu.Devamı Lütfen!"
Entertaınment Weekly

-"Lu'nun çıkışı çarpıcı oldu"
Publishers Weekly

-"Gelecekteki distopik Los Angelas'da geçen heyecanlı bir macera.. Kendine sevdiren ,merak uyandıran kahramanlar.
Kirkus Reviews

-"Bilim Kurgu ve aksiyonun heyecanla karışımı.. Bu kitap Açlık Oyunları hayranlarına okumaya değer bir şey verecek."
Voya

-"Hiçbirşeyin göründüğü gibi olmadığı,kıyamet sonrası dünyada geçen romantik bir gerilim...Efsane'yi elinizden düşüremeyecek ve kesinlikle unutamayacaksınız.
Kami Gargia

-"Hakkında yapılan abartılı reklamları hak ediyor."
NewYork Times

-"Bir efsane doğuyor."
Usa Today