GKK. Blog Turu || Her Şeyin Başlangıcı- Robyn Schneider || Kitap Yorumu

by 10/17/2015 0 yorum

İzlediğimiz dizilerden, filmlerden çok iyi bir şekilde biliyoruz ki, Amerika'daki liselerde çok ciddi bir sınıf ayrımı var. Lise yılları kimileri için çok zor geçebiliyor. Aşağılanmak, yanlış anlaşılmak, sınıfın alay konusu olmak bu tarz liselerde çok kolay. Çok şükür, Türkiye'de bu kadar ciddi ayrımlar yok. En azından bir balo kraliçesi muhabbeti yok ya da spor yapıyor olmanın getirdiği bir üstünlük yok. 
Artık bir Amerika klişesi olan bir gerçek vardır. Her yıl okulun kral ve kraliçesi okulun en havalı, en gözde öğrencileridir. Bunlar okulun Amerikan futbolu takımının kaptanı ve amigo kızların başkanıdır. Ve tabii ki bu iki karakter sevgilidir. Hiç şaşmaz!
Her şeyin başlangıcı da az önce anlattığım karakterleri birebir görme imkanına sahipsiniz. Sadece erkek karakter Amerikan futbolu değil tenis takımının kaptanı. Geri kalan her şey aynı, tabii ki.
Böyle bir klişeyle olaylara başladığımda konunun oldukça yavan olduğunu düşündüm. Çünkü içi geçmiş, bayık bir sıradan Amerikan klişesi ne kadar farklı anlatılabilirdi ki?
Olay da bu zaten. Farklı anlatılmamış. Aynı klişe gözlerimize sokularak anlatılmış ama kitabı farklı kılan, 'Peki ya sonra?' kısmı.
Tamam, şimdi anlatıyorum. Ezra az önce bahsettiğim erkek karakter. Okulun en tepesinde, herkesin çıkmak istediği çocuk, eğer bir kaç gün daha sabretseydi Balo kralı olacaktı. Peki ne oldu? Kız arkadaşı-nalet olasıca- onu aldattı. Kız arkadaşını başkasıyla ilişkiye girerken yakalayan Ezra onları yakaladı. Sonra bunlara sinirlendiğinde araba kazası geçirdi. Dizi kırıldı.Tenis hayatı sona erdi. O kaza, Ezra'yı ezik birisi olarak gösterdi ve bütün bir yaz boyunca yapılan hiç bir etkinliğe davet edilmedi. Davet edildiklerineyse katılmadı.
Hal böyle olunca, Ezra artık bastonuyla gezen, popülerlikten uzak kalmış biriydi. Liseye geri döndüğü o ilk günden itibaren dışlanışını hissetti. Bu yüzden müzakere ekibine katıldı.
Tabii, bu hikayelerin vazgeçilmez bir yeni karaktere ihtiyacı vardır. Okula yeni gelen bir erkek veya bir kız, bu ihtiyacı kapatır. Burada yine bir farklılık var. Bu yeni gelen kız, oldukça gizemli ve okulların müzakere sınıflarında adı bir efsane olarak anılıyor. İlk başta gözüme fazla yavan gelmişti ama bu kızı çok hafife almışım. Ezra, bu kızda bulduğu tuhaf havayla birlikte zorunlu olarak bir çalışma ortamı oluşturuyorlar. 
Aslında Ezra'nın karakterini biraz tuhaf buldum. Yani ilk başta olduğu o görkemli halini istiyor gibiydi. Sonra neden arkadaşlarının onu yanına kabul etmediğine dair yakınmalarına başladı. Ki arkadaşları onu sürekli yanına çağırıyordu. Hani şu popüler olanlar. Tabii sonradan yeni kız işin içine girince Ezra onlardan uzaklaştı. Ama tuhaftı yani. 
Ben en çok müzakere olaylarına bayıldım. Tabii bunu kitabın sonlarına doğru okuyacaksınız o yüzden spoiler vermek yok!
Kitabın kapağının sarı oluşu bence çok büyük bir dejavantaj. Çünkü sarı yani. Sarı. Her neyse, cilti baskı olduğu için oldukça hoşuma gitti. Sarı olması hariç elbette.
Eğer bir lise klişesinin ne kadar farklı olacağını, insanın kişiliğinin ne kadar değişebileceğini okumak isterseniz, bu kitabı okuyun derim.

0 yorum:

Yorum Gönder