Bir İKEA Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri'nin Olağanüstü Yolculuğu- Romain Puertolas || Kitap Yorumu

by 10/26/2014 2 yorum


Bir dolandırıcı olan Racastan'lı Hint Fakiri Ajatashatru Lavash Patel, çivili bir yatak satın almak için, cebinde sahte bir yüz euroyla Paris'teki Ikea mağazasına gelir. Basit bir gidiş-dönüş yolculuğundan ibaret olacağını düşündüğü seyahati, Avrupa'nın dört bir yanına, hatta Kaddafi sonrası Libya'ya uzanan bir maceraya dönüşür. Çeşitli ulaşım araçlarıyla kat etmek zorunda kaldığı uzun yollar ve yollarda karşılaştığı "güzel ülkelere" ulaşmaya çalışan göçmenler, bu üçkâğıtçı ama bir yanıyla da saf Fakir'i kökten değiştirecek, hatta hayatına bambaşka bir yön verecektir. 
Otuz altı ülkede yayımlanan, otuz üç dile çevrilen ve genç yazara çeşitli edebiyat ödülleri kazandıran Bir Ikea Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri'nin Olağanüstü Yolculuğu, içerdiği Monty Python tarzı mizah kadar, göçmenlik konusuna hassas ve vicdani yaklaşımıyla da çok beğeni topladı. Çok ses getiren ve yılın en çok okunan kitaplarından biri olan roman, 2014 yılının önemli yayıncılık olaylarından biri oldu.


Çok tuhaf bir kitap olduğunu söyleyerek başlamak istiyorum. İlginç bir çekiciliği olduğunun gerçeği var önümüzde. Ayrıca kitabı ilk gördüğümde "Can Yayınları İKEA'nın reklamını mı yapıyor yoksa!?" dedim. Ama değilmiş. Kapağının ben nasıl cezbettiğiyle başlayan bu hikaye Bilge Kitaplar İle Blog Turu kapsamında bir okuma etkinliği mi yapsak demeye kadar gitti. Nitekim tur arkadaşlarımla birlikte okuduk. Beğenen oldu beğenmeyen oldu. En geç bitiren de ben olduğum için tüm eleştirileri dinledim. Ama ona rağmen gerçekten beğendim. Neden derseniz!

 Uzun zamandır klasikleşen bir tür dünyasına girdiğimi düşünüyorum. Yani polisiye ve romans dan başka bir şey okumuyorum. Uzun zamandır adam akıllı Historical bile okumadığım düşünülürse ne dediğimi anlamışsınızdır. E hal böyle olunca bu kitap engin denizlere taşıdı beni resmen. Bir maceracı ruhun sahtekarlıkla birleşince ortaya çıkan üretkenliğin doruk noktası bence bu kitap! 

Kitap boyunca pek çok ülkeyi keşfedebilirsiniz. Ama en çok da Hint Fakiri olmanın ne demek olduğunu keşfedeceksiniz. Hint Fakiri'nin yıllar süren bir eğitim olduğunu öğrendiğimde ağzım açık kaldı. Sadece Avrupai insanları tanıyan ben, bir Hintli'nin başına gelenleri böylesine açık duygularla okumuş olmaktan mutluluk duyuyorum. 

Yazarın dili gerçekten çok ağır! Okuyanların çoğu yarıda bırakmış. Yarıda bıraksanız da sonra devam edebileceğiniz bir konusu var gerçekten! Ama yazarın kendince yapmaya çalıştığı o soğuk esprileri göz ardı ederseniz çok keyifli bir kitap. Bu arada çevirmene gerçekten çok üzüldüm o kelime şakalarını Türkçeleştirene kadar neler çekmiştir kimbilir! Yine de başarılı bir iş çıkarttığını söylemeliyim. 

Esprili bir anlatım sizi soğutmuyor kitaptan ama kahkahalarda attırmıyor. Yeni ülkeler tanımanın belki de bir Hint Fakiri'yle bu yolculuğu yapmanın tadına varmak isterseniz bu kitabı almak için hiç beklemeyin.

2 yorum:

  1. Kitap benim de şuan elimde, okuyorum ve gayet güzel gidiyor. Bence de ilginç ve eğlenceli bir kitap, yazarın dili hakikaten karmaşık ama güzel. Daha yarılarındayım, bitirince daha sağlıklı bir yorumu blogumda paylaşırım belki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O halde bekliyorum sizin de blogdaki yorumunuzu :D

      Sil