Geçmiş Günlerimiz-Cristin Terrill || Kitap Yorumu

by 4/27/2015 1 yorum

Zor bela gözlerimi açtığımda silahı aldığını görüyorum. Bana doğrultmuş; göğsü körük gibi inip kalkıyor. "Vurbeni,"diyorum. "Ben tekrar geri gelirim." Gözleri kocaman. "Bunu asla yapamam. Amacım seni vurmak değil." Başımı eğiyorum, Marina'yı ve onu nasıl yüzüstü bıraktığımı düşünüyorum. İçimdeki mücadele gücü bedenimden sızıp gidiyor. Acaba Doktoronu eline geçirdi mi? "Bir gün öyle hissetmeyeceksin," diyorum. 








An itibariyle okumayı bitirip koşa koşa yorum yazmaya geldim! O neydi be öyle! Vooov! Zaman yolculuğuna yeni bir bakış açısıyla görmek isteyenler bu kitabı çok sevecek. Kitap elime geçtiğinde hemen başladım ancak araya birkaç şey girdi ve kısa bir süreliğine ara verdim. Sonra kurgunun ilerleyişi aklımda soru işaretleri bırakınca tekrar kitabı elime aldım. Ve kitabın devamı su gibi akıp gitti. Sonunda bile aksiyon bitmemişti. Kitap resmen aksiyonla dolup taşmış.
Zaman yolculuğuyla ilgili bir kitabın en kötü yanı ne biliyor musunuz? Size söyleyeceğim şeylerin hep bir çeşit spoiler içermesi!
Her neyse elimden geldiğince aza indirgeyerek anlatmaya çalışacağım. Kitap All Our Yesterday serisi olarak geçiyor ve şu anda 2.kitabı yurt dışında da henüz çıkmamış. Hatta kapağı bile belli değil. O yüzden ikinci kitap için baya beklememiz gerekecek. Yalnız bana göre ilk kitap gayet yeterliydi. Yani uzatmanın pek bir manası olacak mı bilmiyorum çünkü akılda kalan herhangi bir soru yok kitap bitince.
Zaman yolculuğunu her zaman çok severim. Her türlüsü ilgimi çeker. Bu kitap içinde öyle oldu. Ve bence zaman yolculuğu konusunda en gerçekçi anlatıma sahip olan kurgulardan biri. Zaman yolculuğu dünyada gerçekten mümkün olsa nasıl bir ortam oluştururdu ve zaman boyutu yolculuk yapanları nasıl etkilerdi... Bunlar çok başarılı bir şekilde aktarılmış.
Kitap Em ve Finn'in bulunduğu hapiste başlıyor. İlk başta neler olduğunu anlamak çok zorlayıcı oldu benim için. Hapiste olanlar, gördükleri eziyet ve sonra bir kaşık olayı... Bundan hemen sonra da Marina ve James'le ilgili konular başlıyor. Böylece hikaye iki koldan ilerliyor. Marina ve James çok zengin bir semtte yaşayan komşu çocukları. Marina James'e deli gibi aşık ve James'in hislerini bilmiyor. James ise üstün zekalı, normalde lisede olması gerekirken, doktora yapan birisi. Devamıysa fazlasıyla karışık ve spoiler vermekten çekindiğim için anlatmaya devam etmeyeceğim.
Kitabın ortalarında öğrendiğimiz bir gerçek vardı ki ben bunu kitabın ilk başında tahmin etmiştim. Muhtemelen okuyanlarda isimleri takip ederek bunu bulurlar. Ancak kitabın sonunda yaşananlar ve aksiyonun çok yoğun yaşanması beni delirtti. Gerçekten! Yerimde duramadım yani. Şimdi nolcak? diye diye kitabı bitirdim.
Yazarın geçmişe yönelik hatıralar konusunda biraz fazla detaycı olduğunu düşünüyorum. Çünkü şu an bir olay yaşanırken, geçmiş bir anıyı hatırlayıp yoluna devam etmiş ve dikkatli okumazsanız onu sanki şu an olan olayın devamıymış gibi algılayabiliyorsunuz. Bu biraz rahatsız ediciydi. Ancak merak unsunrunu hikayeye çok güzel yedirmiş.
Zaman yolculuğunun bilimsel olarak açıklanışı da çok hoşuma gitti benim. Çünkü genelde bu konu geçiştirilir veya doğuştan gelen bir yetenek gibi gösterilir, ve genelde geri dönüşler söz konusudur. Geçmişe gidersin ve hiçbir şey olmamış gibi geri dönersin. Ha birde diğer kitaplarda geçmişte yaşananları değiştiremezsin gibi bir kural vardır ama burada gelecek dallara ayrılmış bir ağaç gibiydi. Hani bir gerçeklik yaşanıyor ve bunu değiştirme şansınız var. Ancak değiştirirseniz farklı bir gelecek ortaya çıkıyor. Geçmişi değiştirme olayı tamamen farklı yorumlanmıştı yani. Ki bu tarzıyla olaya farklı bir nefes getirmiş olmuş.
Genel olarak beğendiğimi söylemeliyim. Benim gibi zaman yolculuğu konulu kitaplara takıntılıysanız, bunu da okuyun. Çünkü o genel kavramların aksine, daha çok bilimsel veri var. Ve daha farklı bir bakış açışı yakalayabilirsiniz.


1 yorum:

  1. Yaşasın bilim-kurgu romanları! Sıradaki kitabım belli oldu *-* Yorumu okurken aklıma direk Doctor Who geldi :D Evet bu elimdeki bitince kesinlikle bunu okuyacağım. *-*

    YanıtlaSil