Jules Verne Kitaplığı #1-Doktor Ox'un Deneyi || Kitap İncelemesi

by 2/26/2015 0 yorum





Yayınevi:İthaki Yayınları

Türkçe (Orijinal Dili:Fransızca)
136 s. -- 3. Hamur-- Ciltsiz -- 11 x 18 cm 
İstanbul, 2007
ISBN : 9789756902967

Çeviri: Arzu Özgüner








Puanım:

Yazar Hakkında


  • 1828’de Fransa’da doğdu. Jules Verne, denizcilik geleneği olan bir ailenin çocuğuydu ve bu durum onun yazın hayatını derinden etkiledi. Küçük bir çocukken gemilerde tayfalık yapmak için evden kaçtı ama yakalanıp ailesine teslim edildi.
  • 1847’de hukuk öğrenimi görmesi için Paris’e gönderildi. Ancak Paris’teyken tiyatroya ilgisi derinleşti. 1850’lerin sonlarında ilk oyunu yayımlandı. Babası, hukuk öğrenimini duyduğunda aralarında büyük bir tartışma çıktı ve harcamaları için gönderilen para kesildi. Bu durum Jules Verne’i öykülerini satarak para kazanmaya zorladı.
  • Paris’in kütüphanelerinde jeoloji, mühendislik ve astronomi okunarak geçirilen uzun saatlerden sonra Jules Verne ilk kitabı Balonla Beş Hafta’yı yayımladı. Bu romanı, Dünyanın Merkezine Seyahat, Dünya’dan Ay’a ve Denizler Altında 20Bin Fersah gibi romanlar izledi.
  • romanlarının büyük beğeni toplaması Jules Verne’i zengin bir adam yaptı. 1876’da büyük bir yat aldı ve Avrupa’nın çevresini yatıyla dolaştı.
  • 1905’te Amiens’te öldü.

Arka Kapak Yazısı

Bir yanda arzuları dizginlenmiş, yaşamları alabildiğine tekdüze ve sakin, bir evlilik kararını on yılda verecek kadar ağırkanlı insanların yaşadığı bir kent: Quiquendone. Diğer yanda Ouiquendonelularla taban tabana zıt, sıcakkanlı, civa gibi yerinde duramayan, esrarengiz bir bilim adamı: Dr. Ox.

Doktor, kentin aydınlatılması işini üstlenir ve bunun için bir gaz fabrikası inşa ettirerek çalışmalara başlar. Ancak gaz borularının döşenmesiyle birlikte, kentte anlaşılması güç olaylar yaşanmaya başlar...

Bilim kurgu romanlarıyla edebiyata yepyeni bir soluk kazandıran, yüz elli yıldan beri, kuşaktan kuşağa her okura zengin dünyaların kapılarını aralayan Jules Verne'den bilimsel yanı olduğu kadar, inceliklerle örülmüş mizahi yanı da ağır basan, bir solukta okunacak bir kitap.

Kapak ve Baskı
İthaki Yayınları'nın 2001 yılıyla ilk basıma çıkan Jules Verne Kitaplığı'nın tüm kapakları aynı baskıya sahip.Jules Verne'nin kendisine ait resmi ve altında yazan kitap ismiyle tam set halinde alınası duruyor. Çünkü bu şekilde konuya uygun kapak değil ama bir standart oluşturmak çok güzel olmuş. İç baskısında da yazarın ufak bir tanıtımı bulunmakta. Tüm kitaplığın küçük boy kitaplar olarak basıldığını belirtmeliyim.

İnceleme
Öncelikle Jules Verne kitaplarını neden İthaki'den okudum? Onu belirtmeliyim! Jules Verne Fransız bir yazar. Ve bizim çocuk kitabı olarak yıllar boyunca okuduğumuz kitapları çok daha uzun ve çok daha derin anlamlar barındırıyor. Ancak genel olarak yayınevlerimizde bu kitabın Fransızca'da İngilizce'ye çevrilmiş hali Türkçe'ye çevriliyor. Bir de çocuk kitabı adı altında sadeleştiriliyor. Hal böyle olunca okuduğumuz kitap, kitaptan başka her şeye benziyor. Her neyse İthaki Yayınları ben daha küçücük bir çocukken bu işe el atmış ve Jules Verne Kitaplığı'nı oluşturmuş. Çevirmenleri Alev Özgüner direk Fransızca'dan çevirmiş ve kitap sadeleştirilmeden yayınlanmıştır. Hal böyle olunca inceleme yazılarıma Jules Verne Kitaplığı'nı da ekledim. İthaki Yayınları'nın sıralamasıyla ilk kitap olan Doktor Ox'un Deneyi ile başladım. 


Doktor Ox'un Deneyi'ni almak için ne kadar uğraşsam da hiçbir kitapevinde, hiçbir internet sitesinde bulamadım. Bir gün üniversitenin kütüphanesinde gezinirken incecik haliyle gözüme çarptı ve aradığımı bulmuş oldum. Bu incelemeden sonra benim kitaplığımdaki yerini almayacak olsa da bu yazıyı girdiğim için mutluyum.
Doktor Ox'un Deneyi kısacık olduğundan yarım saat gibi bir sürede bitti ve gerçekten güzel bir kurgunun aceleye getirilmiş olduğunu düşündüm. Belki de yazar o kadar çok bilim kurgu hikayesinin arasında bunu detaylandırmayı gereksiz görmüştü ama uzun bir kitap olmayı hak eden bir kurgusu vardı.
Quiquendone kentinin yaşayanları fazlasıyla uyuşuk. Uyuşuk kelimesi bile yetersiz olabilir bu halk için konuşma esnasında bile iki cümleyi art arda söylemiyorlar. Aradan saatler geçiyor ve belki konuşma gereği duyuyorlar. Hatta bu yavaşlık hayatlarına o kadar yansımış ki orada yaşayan hayvanlar, bitkiler bile bu koşullara uyum sağlamış.
Mesela haftalar önce başlayan bir yangını söndürmek konusunda karara varamadıkları için erteleyen bir şehirden bahsediyoruz. Ya da yıllarca Belediye Başkanlığı yapmış bir insanın sırf doğru bir karar vermek adına hiçbir karar verememesinden!
Ve bunların aksine Doktor Ox, kanı deli akanlardan. Bu şehrin aydınlatması düzenlemek üzere gelmiş ve şehrin ona bu konuda izin vermesinin tek nedeni tüm masrafları doktorun karşılıyor oluşu! Doktorsa farklı amaçlar peşinde... 
Aydınlatma meselesi sadece bir göz boyamaca ve Doktor Ox'un niyeti bu uyuşuk insanlar üzerinde bir deney yapmak. Ki yaptığı deneyde başarılı da oluyor! Ama niyeti ne ola ki? Okuyun.
Aslında bu kitapta yazarın müzik ve sanat bilgisini konuşturduğunu görebilirsiniz. Kim bilir! Belki sadece bunun için bile yazmış olabilir bu kısa hikayeyi. Bu kentteki müzikaller, operaların bile ritimleri düşük. Yavaş ve zaman alıyor. Altı saatte ancak iki perde oyun izleyebiliyorsunuz, düşünün!
Bol bilgi içeren, bol müzik ve dans kavramlarıyla dolu, bazı yerlerde beni bile galeyana getiren bu kitapla Jules Verne Kitaplığı'nın açılışını yapmış oldum. Sizler de merak ediyorsanız alın okuyun diyeceğim ama şu an bu kitabın satıldığı nereler var inanın ben de bilmiyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder